top of page

Marc (6) vroeg:

Hoe is metaal gemaakt?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Project Manager

Postbus71

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Beste Marc,


Metaal ontstaat in het binnenste van hele zware sterren!

Metalen bestaan uit atomen. Atomen zijn hele, hele kleine deeltjes. De simpelste van die deeltjes zijn waterstof atomen. Met die simpele atomen kun je andere, ingewikkeldere atomen maken. Net zo als dat je van kleine blokjes lego, grotere ingewikkeldere bouwsels kunt maken. Dat maken van nieuwe soorten atomen, nieuwe elementen noem je die ook wel, dat gebeurd in sterren. Onze zon maakt bijvoorbeeld van waterstof, helium. In de meeste gewone sterren, sterren zo groot als onze zon, worden alleen helium en lithium gemaakt.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Heel, heel, heel lang geleden, ver voordat onze aarde en onze zon bestonden waren er ook al sterren. Hele zware sterren, veel groter dan onze zon (dat is ook een ster).


In het binnenste van die sterren, daar werden eenvoudige elementen aan elkaar vast gemaakt tot ze steeds groter werden, net zo als je dat met lego blokjes ook kunt doen. In die sterren, daar is het metaal ontstaan wat wij hier nu op aarde gebruiken. Die sterren zijn uit gegaan, en uit het materiaal wat er overbleef zijn de planeten gevormd die we nu kennen. Ook onze aarde, en alles er op en er aan. Dus ook jij en ik! Wij bestaan zelf ook uit dat materiaal wat ooit in die sterren is gevormd.


Die metalen die zitten nu in onze aarde. Als je die opgraaft en heel warm maakt, dan smelten ze en stromen ze er uit. Dan kun je ze gebruiken om dingen te maken zoals koelkasten en fietsen en geld en vliegtuigen en noem maar op!

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page