top of page

Noor (12) vroeg:

Hoe kan het dat mensen links of rechtshandig zijn?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Project Manager

Postbus71

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Achtentachtig procent van de mensen is rechtshandig. En bij meisjes is dat nog meer. Jongens zijn vaker linkshandig dan meisjes. Maar waarom is er eigenlijk verschil? Waarom is niet iedereen rechts of links handig? Het is nog steeds een beetje een mysterie. Maarnet zo mysterieus is eigenlijk de vraag waarom het niet fifty-fifty is.

Links- en rechtshandigheid blijkt gedeeltelijk genetisch te zijn, maar lang niet helemaal. De kleur van de ogen, dat is een voorbeeld van een eigenschap die helemaal genetisch is. Eeneiige tweelingen hebben altijd dezelfde kleur ogen. Maar ze zijn niet altijd even handig met links of rechts.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

En omdat het niet helemaal genetisch is, moet er dus een deel zijn wat door de omgeving waarin iemand opgroeit komt. Is het niet nature dan is het nurture. En wat dat betreft is het niet zo gek dat er zo veel mensen handig zijn met dezelfde hand. We leren immers van elkaar. We kijken van elkaar af om dingen onder de knie te krijgen. En dat is nou eenmaal makkelijker als je het precies nadoet dan als je het ook nog eens moet spiegelen. Best logisch dus eigenlijk. Een leuk artikel met meer uitleg over dit onderwerp vindt je hier

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page