top of page

Anoniem (13) vroeg:

Is kauwgom plastic?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Project Manager

Postbus 71

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Kauwgom bestaat vaak uit een hele boel verschillende ingrediënten. Het hoofdingrediënt dat op de ingrediëntenlijst van veel kaugom is “gombasis”. Dat is de basis van de kauwgom, datgene wat de kauwgom substantie geeft.


Vroeger bestond die basis uit “gom”. Gom is een substantie die vaak uit de Sapodilla boom wordt gewonnen. Die boom komt voor in het zuiden van Mexico en Midden-Amerika. Het melksap dat uit de bast van die boom komt wordt gom genoemd, en diende vroeger als basis voor kauwgom. En als basis voor die dingetjes waarmee je potlood uit kunt gommen, gummetjes.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Kauwgom is al heel oud. Het oudste bewijs van “kauwgom” zijn stukjes hars en andere kauwbare materialen die iemand tienduizendjaar geleden heeft uitgespuugd in Zweden. Aan dat kauwgom is het oudste menselijk genetisch materiaal in scandinavie onttrokken! Lees voor meer info hier over dit artikel.


Tegenwoordig wordt de gombasis van allerlei andere dingen gemaakt. Het precieze recept is vaak geheim. In de gombasis zitten onder anderen elastomeren, die de substantie flexibel maken, harsen, die de kauwgom stevig maken, wassen, die de substantie zacht maken, vetten, emulgatoren, vullers en anti-oxidanten, en inderdaad: plastic! 


Zie dit artikel


Het antwoord is dus “ja”. Kauwgom is tegenwoordig inderdaad gedeeltelijk PLASTIC.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page