top of page

Robert-hein (38) vroeg:

Waarom hebben we nog steeds geen vliegende auto's?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Project Manager Postbus71

Postbus71

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Deze vraag kunnen we vanaf een aantal kanten benaderen:


1. de technische kant

2. de sociale kant

3. de wettelijke kant

1. Wat de techniek betreft: die is er voor een groot deel eindelijk!

Er worden de laatste jaren steeds meer vliegende voertuigen op de markt gebracht. De Jetson one is een voorbeeld: https://www.freethink.com/technology/flying-cars

Aan de dure kant, en hij vliegt niet zo ver, maar je zou het een vliegende auto kunnen noemen. Of is het een drone waar je in kunt zitten? Wat bedoelen we eigenlijk als we het over vliegende auto's hebben? Waar moeten die aan voldoen om zo genoemd te worden? Dit lijkt er al meer op: https://youtu.be/jf3I0ORN3ac

Er zijn meer dan 150 bedrijven bezig andere soorten vliegende auto's te ontwikkelen. Oftewel: ze zijn er! De vraag is dus meer Waarom hebben we ze niet?


2. De sociale kant.

Vliegende autos zijn duur, lang niet iedereen kan ze nog betalen. Ze zijn gevaarlijk, het is immers in principe gewoon een vliegtuig,  en daar heb je ervaring, vaardigheid, en dus een brevet voor nodig. Dat is ook heel duur, en kost veel tijd. Dat heeft lang niet iedereen. Piloten moeten voortdurend examens afleggen en vlieguren maken om hun brevet te houden. Als je dat niet voor je werk doet, zal je veel geld en tijd moeten hebben om dat bij te houden. 

En dan is er nog de infrastructuur. Je hebt landingsbanen en helipads nodig om deze voertuigen op te laten stijgen. Die zijn er ook nog lang niet overal.


3. De wettelijke kant.

Het luchtruim is strikt gereguleerd. Je mag lang niet overal zomaar vliegen. De lucht is ingedeeld in heel veel verschillende zones met verschillende regels. Op verschillende hoogtes mogen verschillende soorten vliegtuigen met verschillende snelheden vliegen. Dat moet ook wel, anders wordt het een absolute chaos en gebeuren er ongelukken. Boven steden en dorpen mag je niet zomaar laag vliegen. Dat geeft overlast en gevaar. Er zullen dus ook een hele hoop regels moeten veranderen voordat we met z'n allen het luchtruim kiezen.


Hopelijk heeft dit je vraag een beetje beantwoord. Mochten we kans zien een expert te vinden dan krijg je het te horen. En wie weet behandelen we je vraag wel in één van de Radio Weetlust afleveringen of tijdens één van de vele evenementen die dit jaar in en om Leiden zullen plaatsvinden. 


Bedankt voor je vraag, en blijf nieuwsgierig!

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page