top of page

Jeanine (13) vroeg:

Waarom worden mensen kaal?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Project Manager

Postbus 71

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Aristoteles dacht dat kaal worden veroorzaakt werd door het hebben van seks. Hij beval daarom het celibataire leven aan als remedie tegen kaalheid. Niet bepaald een bevredigend advies natuurlijk.

Een latere hypothese was dat de hersenen op hogere leeftijd langzaam zouden uitdrogen. Het haar zou droog komen te staan zoals een tuin die verdord als het grondwaterpeil zakt.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

In 1897 ontstond er een wereldwijde paniek toen de Franse dermatoloog beweerde aangetoond te hebben dat kaalheid veroorzaakt werd door een microbe. Dat zou betekenen dat het besmettelijk zou zijn. Om een rampzalige epidemiologische verspreiding van besmettelijke kaalheid tegen te gaan werden er op grote schaal kammen uitgekookt. Bovendien werd het ten strengste afgeraden je kam ooit met een kaal persoon te delen. Gelukkig was de kans dat degene met wie je die kam deelde kaal was toch al niet zo groot. Inmiddels is er een stuk meer bekend over het mechanisme achter kaalheid bij mannen. Kaalheid is het gevolg van een bijproduct van het mannelijke sekshormoon testosteron. De afbraak hiervan gaat gepaard met het ontstaan van dihydrotestosteron oftewel DHT. Bij sommige mensen zijn de haarzakjes, waaruit de haren groeien, gevoelig voor die stof. Onder invloed daarvan krimpen de haarzakjes en gaan ze over op het produceren van vellushaar in plaats van het veel dikkere en sterkere normale hoofdhaar.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page