top of page

Manon (38) vroeg:

Worden alle rupsen vlinders?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Rob de Vos

Vlinderdeskundige

Museum Naturalis

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Beste Manon, inderdaad. Echt alle rupsen worden vlinders, tenzij ze door vogels worden opgegeten natuurlijk. Vlinders hebben een zogenoemde "volkomen gedaanteverwisseling". Dat betekent dat ze als larve (de rups) er heel anders uitzien dan het volwassen insect (de vlinder). Tussen het larvestadium en volwassen stadium zit het popstadium, waarin de rups totaal veranderd van uiterlijk, maar ook innerlijk! Dit is een nog niet helemaal begrepen proces.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Alle organen van de rups lossen op en worden een soort soep in de pop. Daarna worden er nieuwe organen, maar ook een nieuwe huid gevormd. Als de vlinder helemaal klaar is breekt de pop open en komt er een mooie vlinder uit. De vleugels zijn dan nog verfrommeld en zacht. De vlinder moet dan heel snel bloed en lucht in de aderen van de vleugels pompen, zodat, net als bij een luchtbed, de vleugels groter worden en strak gaan staan en drogen. Pas dan kan de vlinder vliegen en ontsnappen aan roofdieren (zoals vogels en muizen).

Niet alle vlinders krijgen vleugels. Vooral enkele soorten die in de winter of vroege voorjaar leven (ja, die zijn er echt) hebben vrouwtjes die vleugelloos zijn.

Vlinders zijn koudbloedige beestjes, zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur en daarom, als energiebesparing, vliegen de vrouwtjes niet, maar bewaren al hun energie om eieren te leggen. De mannetjes hebben wél vleugels en zoeken de vrouwtjes dan op via geurstoffen (feromonen). Vleugelloze vlinders lijken wel wat op larven, maar zien er toch anders uit dan een rups, want ze hebben echte vlinderpoten, schubben, antennen en grote (facet)ogen, die rupsen allemaal niet hebben.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page