top of page

Anoniem (7) vroeg:

Zouden onderwaterdiertjes (insecten en andere ongewervelden) kunnen denken?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Bart Braun

Science Communication Officer

Naturalis

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Dat is een ontzettend moeilijke vraag! Er zijn een heleboel dikke en moeilijke boeken volgeschreven over hoe je kunt weten óf, en wat, andere mensen, computers en dieren denken. 


Het begint al met de vraag wat je bedoelt met 'denken'. We weten dat ongewervelde dieren zoals insecten eenvoudige dingen kunnen leren en onthouden, bijvoorbeeld waar je voedsel kan vinden. Sommige insecten, zoals bijen, kunnen zelfs dingen van elkaar leren, waarbij ze dus een les moeten kunnen doorgeven, en moeten kunnen begrijpen. Bij waterdieren is dat allemaal nog wat minder goed onderzocht.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Hier zie je al dat het lastig wordt: als je ouders zeggen: 'Er ligt eten in de koelkast', en jij gaat naar de koelkast, heb je dan gedacht? En als jij tegen de iPad zegt: 'Open dit spelletje', en hij opent het spelletje, heeft de iPad dan gedacht? Is er een verschil? En stel dat er een verschil is, lijken insecten dan meer op jou of meer op een iPad? Welke proef zou je kunnen doen om te kijken wat het geval is? Kortom, een moeilijke vraag, zeiden we al.


Wat we in elk geval wel durven zeggen, is dan de slakjes, kreeftjes en insecten in de sloot niet in staat zijn tot echte diepe gedachten en redeneringen; zij vragen zich niet af of jij wel kan denken.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page