top of page

Lene (12) vroeg:

Waarom sta je als je op de Zuidpool staat niet ondersteboven?

A View
koenraad schalm_edited.jpg

Antwoord gegeven door:

Project manager

Postbus71

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Onder en boven zijn relatief!

Ten opzichten van ons hier op het Noordelijk halfrond, sta je op de Zuidpool wel degelijk ondersteboven. Of eigenlijk, net niet helemaal ondersteboven, maar een beetje schuin. Wij staan namelijk ook niet precies “bovenop” de wereldbol, daarvoor zou je op de Noordpool moeten staan. En dan niet de magnetische noordpool waar je kompas naar wijst, maar de echte noordpool, daar waar de as ophoudt waar de aarde om draait. Alleen daar sta je “rechtop”. Wij staan in Nederland ongeveer 37 graden gedraaid ten opzichten van iemand die op de noordpool staat. Maar toch voelt het alsof we rechtop staan.

cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg

Als je op de Zuidpool bent, dan voelt het natuurlijk niet alsof je ondersteboven staat. Dat komt door de richting van de zwaartekracht. Die wijst in de richting van het midden van de aarde. Of eigenlijk, richting het zwaartepunt van de aarde: daar waar gemiddeld de meeste massa is.

Wat wij als onder en boven ervaren, hangt af van de richting van de zwaartekracht. En die wijst, waar je ook op aarde staat, naar beneden.
cat-eyes-2022-03-04-11-18-01-utc.jpg
bottom of page